'Drijvende kracht' in Braziliaanse sloppenwijken overleden

Welzijnswerker Nanko van Buuren is in Rio de Janeiro op 63-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. Van Buuren zette zich in voor de mensen in de sloppenwijken van Rio. Tijdens het WK voetbal in Brazilië maakte Hart van Nederland reportages over zijn werkzaamheden.

Voor het bestuur van de stichting die hij 25 jaar geleden oprichtte, de IBISS Foundation, is zijn dood als een verrassing en een schok gekomen. ”Hij voelde zich al langere tijd niet goed”, zo meldt een woordvoerder. ”Nanko was de drijvende kracht en inspirerende leiding van de stichting. We gaan door, maar Nanko was wel heel belangrijk in de aansturing van de groepen.” Het bestuur gaat kijken hoe ze de stichting moeten voortzetten.

Hart van Nederland volgde Nanko tijdens zijn werk met kinderen die als kindsoldaten worden gebruiken in de drugswereld. Ook zette de bevlogen welzijnswerker zich in voor tienermoeders. Zijn werk bleef niet onopgemerkt. De Groninger is in 2007 onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ook kreeg hij in 2011 de Desmond Tutu-prijs.