Bewoners helemaal klaar met te dure stadsverwarming

Het lijkt makkelijk en het is nog duurzaam ook: stadsverwarming om je huis warm te houden. Bovendien heb je geen gedoe met cv-ketels en onderhoud. Maar bewoners van de Tilburgse wijk Reeshof zijn er klaar mee. Ze betalen er veel te veel voor vinden ze en gaan over tot actie.

Inwoner Derk Jansen is een petitie gestart om de zaak onder de aandacht te krijgen. Die is al meer dan 3500 keer ondertekend. Volgens Jansen betalen mensen in de buurt zo’n 250 tot 300 euro per jaar te veel. In de wijk ligt geen aardgasnet en zijn er dus geen alternatieven. De enige aanbieder van verwarming in de wijk is Ennatuurlijk. Om het gebrek aan concurrentie te compenseren, hanteert de energieleverancier naar eigen zeggen het principe van ‘NMDA’: bewoners betalen Niet Meer Dan Anders. Maar volgens Jansen komt daar niets van terecht. ”Dat principe is een ‘VMDA-beginsel’ gebleken: Veel Meer Dan Anders.”

Om de protesten te bundelen is er een stichting opgericht: Reeshofwarmte.nl. Volgende week zijn zij aanwezig op een hoorzitting over dit onderwerp in Den Haag. Vereniging Eigen Huis heeft deze hoorzitting aangevraagd, de organisatie strijdt ook voor lagere energiekosten.