Werkstraffen geëist tegen relschoppers

De officier van justitie heeft vrijdagmorgen 120 uur werkstraf geëist tegen zes verdachten wegens het plegen van openlijk geweld tijdens de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle op 20 april in de Rotterdamse Kuip. Ook moeten ze een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden krijgen en allemaal een schadevergoeding van 2100 euro betalen, vindt de officier.

Alle zes verdachten hebben vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam bekend vuurwerk te hebben gegooid. Zij waren de eerste zes verdachten die voorkwamen. Vrijdagmiddag volgen nog zes anderen. In totaal staan in drie dagen tijd 36 verdachten voor de rechtbank.

Tijdens de bekerfinale zouden zij allemaal vanuit een vak met Ajax-aanhang een grote hoeveelheid vuurwerk op het veld hebben gegooid. Ook werden er vernielingen in het vak aangericht. In totaal werden 40 verdachten aangehouden. Een van hen is minderjarig en hij wordt voor de kinderrechter gebracht.

De officier noemde het geweld van de verdachten ,,schade tegen het voetbal in het algemeen.”Ze raakten hiermee de sportieve historie van het voetbal in Nederland, stelde de officier. ,,De zaak werd destijds wereldnieuws. Reuters, Bild en de BBC hebben er destijds aandacht aan besteed.”

ANP