Weerswaarschuwing voor verkeer en watersport

Onze weerman Piet Paulusma komt zaterdag met een waarschuwing voor het verkeer en de watersport. Zondag kan het namelijk gaan onweren en is er kans op zware windstoten, hagel, veel regen en slecht zicht. Deze buien zullen zondagmiddag en -avond over ons land trekken.

Zoals het er nu voor staat zullen de meest zware buien in de kustprovincies voorkomen, boven het IJsselmeer en het Waddengebied. Hiermee zijn wij er morgen nog niet. Later in de middag, maar vooral in de avond gaat de zuidwest tot westenwind in het Waddengebied toenemen tot stormachtig of stormkracht 9. Langs de westkust komt een harde tot stormachtige wind te staan. De combinatie met de zware buien maakt het extra gevaarlijk voor de watersport (advies: zoek voor morgenmiddag de havens op).

Voor het verkeer geldt dit ook (advies: bijvoorbeeld niet met de caravan de weg op gaan). Dit ruige en buiige weer wordt veroorzaakt door de passage van de depressie met daarin de resten van de ex-orkaan “Bertha”. De koers van deze depressie is morgen richting Noordzee en later op maandag boven zuidwest Noorwegen. Afhankelijk van de exacte koers deze ex-orkaan kan het nog heftiger uitpakken of juist minder heftig. Ik hou de ontwikkeling bij. Toch ben ik van mening nu alvast een waarschuwing te moeten afgeven.