Voor mensen gevaarlijke variant vogelgriep aangetroffen

Bij een pluimveebedrijf uit Hekendorp, gemeente Oudewater, is de voor mensen gevaarlijke, zeer besmettelijke variant van de vogelgriep aangetroffen. Het gaat om type H5N8, de variant die begin deze maand ook in Duitsland werd aangetroffen.  In heel Nederland geldt een zogeheten standstill voor alle pluimveebedrijven.

Dat betekent dat pluimvee, eieren, mest en gebuikt strooisel niet mogen worden vervoerd. Ook geldt er een ophokplicht. Alle 150.000 kippen van het getroffen bedrijf worden afgemaakt en mensen die in direct contact hebben gestaan met pluimvee worden extra in de gaten gehouden. Vlakbij liggen nog twee pluimveebedrijven, er wordt onderzocht of daar ook vogelgriep heerst.

De pluimveesector laat in een reactie weten “volledig verrast en geschokt” te zijn na de uitbraak. Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep LTO Pluimveehouderij zegt: “het virus is er ineens, het komt als het ware uit de lucht vallen. Niemand weet waar het vandaan komt.” Ze hopen dat de genomen maatregelen ervoor zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt.

De laatste en enige keer dat de zeer besmettelijk variant van de vogelgriep in Nederland uitbrak was in 2003.