Gezondheid

'Vlees in Nederland niet veilig'

Het vlees dat in Nederland in de winkels ligt, is niet veilig. Bedrijfsleven en overheid slagen er niet in de veiligheid te waarborgen. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in zijn rapport ‘Risico’s in de vleesketen’, dat woensdag is gepubliceerd. Aanleiding voor het rapport is het paardenvleesschandaal.

Bedrijven vinden economische factoren belangrijker dan een veilig product, zo luidt de harde conclusie van de raad in zijn rapport Risico’s in de vleesketen dat woensdag is gepubliceerd.

“Het slachtproces in Nederlandse slachterijen biedt te weinig zekerheden om te voorkomen dat onveilig vlees de consument bereikt. Voorts worden de veiligheidsrisico’s van geïmporteerd vlees onvoldoende beheerst en zijn er weinig instrumenten voorhanden om fraude op te sporen”, aldus de onderzoeksraad. Fraude kan de voedselveiligheid bedriegen en certificaten bieden geen garantie voor veilig vlees.

Ziek

In het rapport van de raad staat dat geen exacte cijfers bekend zijn over het aantal mensen dat jaarlijks ziek wordt na het eten van vlees. Volgens een ruwe schatting echter worden 200.000 mensen jaarlijks ziek door het eten van kippen-, varkens-, of rundervlees. Geschat wordt dat er 32 mensen jaarlijks aan overlijden.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel laat onze redactie weten de uitkomsten van het rapport “heel zorgwekkend” te vinden. “Hier moet wat gaan gebeuren. Dit moet een wake-upcall zijn voor de politiek. Controle in de branche moet worden uitgebreid en verscherpt want dit moet echt klaar zijn.”