Spotify keerde al meer dan 2 miljard uit

Sinds de oprichting in 2008 heeft muziekdienst Spotify al meer dan 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) uitgekeerd aan de rechthebbende artiesten. Dat schrijft topman Daniel Ek van Spotify in een dinsdag verschenen blog.

De muziekdienst telt momenteel wereldwijd 50 miljoen gebruikers van wie er 12,5 miljoen een betaald abonnement hebben. Een Spotify-abonnement, waarmee je onbeperkt muziek kunt beluisteren, kost 10 euro per maand. Het Zweedse bedrijf biedt zo’n beetje alle muziek die ooit is uitgebracht. Het gaat om miljoenen nummers. Voor elke keer dat een nummer is beluisterd krijgt de artiest een bepaald bedrag uitgekeerd.

Ek reageert in de blog onder meer op de Amerikaanse zangeres Taylor Swift. Zij haalde recent al haar muziek van Spotify omdat ze er te weinig aan zou verdienen. Volgens Ek heeft Swift haar populariteit en inkomsten grotendeels aan Spotify te danken.

De manier waarop het publiek muziek consumeert, is sterk veranderd. Illegaal downloaden is op de terugweg, luisteren naar een streamingdienst als Spotify is populair. Dat streaming de cd-verkoop de nek omdraait is een mythe, zegt hij. “Artiesten als Ed Sheeran, Ariana Grande en Lana Del Rey hadden geweldige verkoopcijfers nadat ze hun cd’s eerst op Spotify hadden gepromoot”, weet Ek.

“Wij gebruiken muziek om mensen te bewegen voor muziek te betalen. Bijna 70 procent van onze inkomsten gaat terug naar de musici. Hoe meer we groeien, hoe meer we uitbetalen”, blogt de topman.