Rotterdam verkozen tot Europese stad van het jaar

Rotterdam is in Londen uitgeroepen tot Europese stad van het jaar 2015, dat maakte de internationale Academy of Urbanism vrijdag bekend. Rotterdam krijgt de prijs voor de manier waarop de stad zich in de afgelopen 20 jaar op economisch, sociaal en stedenbouwkundiggebied heeft ontwikkeld.

De prijs is vrijdag in Londen in ontvangst genomen door de Rotterdamse wethouder Ronald Schneider. De Academy of Urbanism wordt gevormd door meer dan 500 wetenschappers, politici en vakspecialisten op het gebied van stedelijke en regionale ontwikkeling. De Academy zet steden die zich op een opmerkelijke wijze weten te ontwikkelen in de schijnwerper. Daarbij is de Academy een denktank waar de nieuwste inzichten op het gebied van stedelijke ontwikkeling worden gedeeld. Een delegatie van de Academy of Urbanism bezocht Rotterdam in september.

Bij het toekennen van de prijs is Rotterdam beoordeeld op zeven aspecten: leiderschap, lokaal karakter, aantrekkelijkheid, economie, duurzaamheid, welzijn en bereikbaarheid. Op al deze punten scoorde Rotterdam de meeste punten. Andere Europese steden die in de afgelopen jaren hebben meegedongen naar de prijs zijn onder meer Berlijn, Barcelona, Malmö en Istanbul. Winnaar in 2014 was Marseille.