Rechtszaak Straatnieuws uitgesteld

De rechtszaak tegen de ex-penningmeester van de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws, die dinsdag van start zou gaan, gaat niet door. Maandag bleek dat in het dossier een aantal kopie├źn van rekeningen die betaald werden met straatkrantgeld ontbraken. De penningmeester gebruikte straatkrantgeld om stiekem persoonlijke rekeningen mee te betalen. Er wordt nu een nieuwe datum voor de zaak bepaald.

Vorig jaar september ontdekte het bestuur van de krant dat er kasgeld was verdwenen. Uit onderzoek bleek dat de penningmeester en PvdA-raadslid Bert van der Roest, het geld gebruikte voor persoonlijke doeleinden. De penningmeester legde zijn functie neer en ook trad hij af als raadslid.

Hoeveel kasgeld de penningmeester heeft gestolen is niet helemaal duidelijk. Het Openbaar Ministerie houdt het op 68.000 euro, Straatnieuws zegt dat het om ongeveer 45.000 euro gaat en Van der Roest zelf zegt hooguit 27.000 euro te hebben ontvreemd. De daklozenkrant en de oud-penningmeester zijn in een eerder stadium overeengekomen dat het bedrag terug zou worden betaald, maar toen betalingen uitbleven deed Straatnieuws alsnog aangifte.

Het Openbaar Ministerie had veel tijd nodig om te beslissen of Van der Roest vervolgd zou worden. Daardoor ging Straatnieuws bijna failliet. Volgens het OM ligt het aan de politie dat nu blijkt dat er stukken in het dossier ontbreken, waardoor de zaak weer vertraging oploopt. Van der Roest, die acteur van beroep is, zegt dat hij door de affaire vrijwel aan de grond is geraakt.