Gezondheid

Q-koortspatiënten stellen staat aansprakelijk

Zo’n 230 patiënten met Q-koorts dienen een claim in bij de overheid. Ze stellen de staat aansprakelijk voor hun schade. Dat heeft hun advocaat Ivo Sindram  donderdag gezegd.

Volgens Sindram plaatste de overheid de belangen van de boeren boven de gezondheid van de mensen. Ministers Schippers van Volksgezondheid en Henk Kamp van Economische Zaken wachtten te lang met het treffen van maatregelen toen de Q-koortsepidemie in 2007 uitbrak. Pas twee jaar later werd begonnen met het inenten van melkgeiten, aldus de advocaat.

De slachtoffers kampen jaren later nog steeds met de gevolgen van de Q-koortsbesmetting. Sommigen hebben chronische vermoeidheidsklachten die mogelijk niet meer over gaan. Ze eisen daarom een schadevergoeding. Sindram zegt dat de bedragen uiteenlopen van een paar duizend euro tot 500.000 euro per persoon.

Reactie ministerie

Het ministerie van Volksgezondheid wil niet inhoudelijk op de kwestie reageren. “Het is aan de rechter om hierover te oordelen,” aldus een woordvoerder.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen wordt overgedragen. In Nederland raakten de eerste mensen in 2005 ziek nadat ze in contact kwamen met besmette  melkgeiten. In totaal waren er duizenden besmettingen. Zeker 25 mensen overleden aan de gevolgen van Q-koorts.