Paus bedroefd over dood pater Frans

Paus Franciscus refereerde in zijn toespraak woensdag aan de overleden Nederlandse pater Frans van der Lugt. De 75-jarige geestelijke werd maandag doodgeschoten in zijn Syrische woonplaats Homs.

“Pater Frans was goed voor iedereen, genereus en liefdevol voor zowel christenen als moslims. De brutale wijze waarop hij is vermoord vervulde mij met diepe pijn en mijn gedachten gaan uit naar de mensen die zwaar te lijden hebben of vermoord zijn in het zwaar getroffen land. Mijn geliefde Syrië, dat al te lang  in de greep is van het bloederige conflict. Mijn gedachten gaan ook uit naar de krijgsgevangen, christelijk en moslim, uit Syrië en alle andere landen. Onder hen zijn ook priesters”, aldus Paus Franciscus vandaag.

Maandag werd de Nederlandse Jezuïet vermoord in zijn woonplaats Homs, waar hij al tientallen jaren woonde. Rond 08.00 uur werd hij door twee kogels in zijn hoofd om het leven gebracht. Over het motief en de daders is nog niets bekend.

Niet alleen in Nederland zijn mensen geschrokken. Over de hele wereld stromen reacties binnen. De pater stond volgens de Nederlandse Jezuïetenorde bekend als een ‘geweldige bruggenbouwer’ tussen de islam en het christendom. Zolang er nog christenen in Homs woonden, weigerde hij de stad te verlaten. Volgens het Vaticaan is een ‘man van vrede’ heengegaan.

Heiligverklaring

De Nederlandse kardinaal Wim Eijk hoopt en bidt voor een zalig- en heiligverklaring van pater Frans. Dat zei hij woensdag bij het EO-radioprogramma Dit is de Dag. De hoogste geestelijke van de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk vindt dat Van der Lugt daad om in Homs te blijven bij de mensen die zijn getroffen door de oorlog, valt onder het martelaarschap.

Iemand kan in het canon van de Katholieke kerk terechtkomen door het verrichten van een of meerdere wonderen, of door een martelaar te zijn voor het geloof. De beslissing hiervoor ligt bij de Congregatie Zalig- en Heiligverklaringen in Rome. Dit gebeurt in principe niet binnen vijf jaar na overlijden.