Ondernemer Ridderhof met handen in het haar

Ron Pool zit met de handen in het haar. Zijn winkel in de winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn balanceert op het randje van faillissement.  Sinds het het schietdrama op 9 april 2011 hebben veel ondernemers het zwaar, maar de vier maanden durende afsluiting van de naastgelegen President Kennedylaan is voor veel van hen de druppel.

Op 9 april 2011 schoot Tristan van der Vlis zes mensen dood in het winkelcentrum, Margriet ter Haar was een van de dodelijke slachtoffers. Haar compagnon Sandra Lindeman nam sindsdien samen met haar man Ron de winkel over.

Volgens Ron heeft de gemeente beloofd de Ridderhof goed op de kaart te zetten na het schietincident. Er is echter de afgelopen jaren helemaal niets gedaan om het winkelcentrum een positieve impuls te geven, zegt hij. Volgens Ron is zijn omzet met zo’n 46 procent gedaald sinds de openbreking van de weg. “Mijn vaste klanten heb ik wel weten te behouden, maar er is gewoon geen aanloop meer.”

Schadevergoeding

Procedures om een schadevergoeding te eisen van de gemeente Alphen, resulteerden tot niets. In een laatste poging zijn winkel te redden, vraagt Ron nu via een crowdfundingsactie zijn klanten een duit in het zakje te doen. Maar, zo stelt hij, de gemeente zou hem moeten helpen.

De gemeente laat weten dat er nooit beloofd is om te compenseren, want het openbreken van de weg hoort bij het ondernemersrisico. Ook stellen ze dat Ron het financieel moeilijk heeft vanwege de crisis, net als veel andere ondernemers.

Bekijk vanavond om 19.00 uur een uitgebreide reportage bij Hart van Nederland.