Sport

Nederlandse succesvol in zwaarste race ter wereld

De 23-jarige Chris Berkers uit Eindhoven is afgelopen donderdag succesvol gefinisht in de zwaarste paardenrace ter wereld: De ‘Mongol Derby’. De race staat in het Guinness Books of Records vermeld als de langste en zwaarste paardenrace ter wereld. Chris is de tweede Nederlandse ooit die deze race heeft uitgereden.

De wedstrijd duurt ongeveer 10 dagen en wordt gehouden op de kale steppen van Mongolië. De deelnemers maken gebruik van semi-wilde Mongoolse paarden en bij elke tussenstop wordt er van paard gewisseld. Chris wisselde liefst 28 keer van paard. Het enige dat de Eindhovense bij zich had was een GPS apparaat en vijf kilo bagage. Voor haar eten, drinken en overnachtingen was ze aangewezen op de gastvrijheid van nomaden of haar eigen bivak in de open lucht.

Dit jaar bestond het deelnemersveld uit achtenveertig zorgvuldig geselecteerde ruiters van over de hele wereld. Op de tussenstations waren in totaal elfhonderd semi-wilde paarden beschikbaar. Tijdens deze enorm zware wedstrijd hebben tien deelnemers de strijd moeten staken.

Voor Chris is een droom uitgekomen. Al jaren wilde zij meedoen aan deze extreme langeafstandswedstrijd waarbij het samenspel ruiter en paard, de fitheid, het uithoudingsvermogen en het welzijn van mens en dier hand in hand gaan.