Nederlander mag opvolger Hubble ontwikkelen

De ontwikkeling van een grote nieuwe ruimtetelescoop, die de beroemde Hubble-telescoop moet opvolgen, in de handen de Nederlander Roeland van der Marel. Dat maakte het Amerikaanse Space Telescope Science Institute (STScI) in Baltimore vrijdag bekend.

De satelliet WFIRST-AFTA moet over ongeveer 10 jaar worden gelanceerd. Het STScI-instituut werkt samen met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA aan het project. De instelling is ook betrokken bij de Hubble en bij het observatorium James Webb, dat in 2018 moet worden gelanceerd.

De satelliet WFIRST-AFTA moet zoeken naar donkere materie en donkere energie. Dat zijn de grote mysteries in het heelal. Ze kunnen verklaren waardoor het heelal is zoals het is, maar tot nu toe bestaan ze alleen in theorie. Hun bestaan is nooit onomstotelijk aangetoond. Daarnaast kan de ruimtetelescoop helpen zoeken naar planeten die om andere sterren draaien.

Van der Marel promoveerde in 1994 in Leiden als sterrenkundige. Sinds 1997 werkt hij voor het STScI. Hij weet vooral veel van zwarte gaten.