'MH17 boven verwachting snel geborgen'

De cockpit, delen van de vleugels, de romp, staartdelen, motoren en delen van de cabine. Het zijn slechts enkele stukken van de verongelukte MH17 die het Nederlandse bergingsteam de afgelopen week heeft geborgen op de rampplek in Oost-Oekraïne. Bij elkaar heeft het team de afgelopen week ruim 650 kubieke meter aan wrakstukken in veiligheid gebracht. En dat boven verwachting snel.

”De missie is uitstekend gegaan. Alles was optimaal”, vertelde de teamleider van de bergingsmissie in Donetsk zondag na afloop van de missie aan het ANP. Hij lijkt er zelf ook een beetje van te staan kijken dat alles zo snel is gegaan. Van tevoren had het team immers rekening gehouden met alles waardoor de missie in gevaar kon worden gebracht: het weer, de lokale ondersteuning en bovenal de veiligheid.

Door de oorlog in Oost-Oekraïne was het elke dag afwachten of de bergers naar de rampplek zouden kunnen. ”Iedere dag konden we te maken krijgen met beschietingen of met andere incidenten. Als er bijvoorbeeld in de stad iets was gebeurd, hadden de lokale hulpdiensten ons niet kunnen helpen en hadden we niet naar de crash site gekund”, vertelt de missieleider.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) maakte zondag bekend dat de repatriëringsmissie ten einde is gekomen. Sinds vorige week verzamelden bergers elke dag wrakstukken, stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen. De OVV had een ‘verlanglijstje’ van vliegtuigstukken die ze het liefst wilden bergen voor een zo goed en volledig mogelijk onderzoek.

ANP