Werkstraf voor werkgever die racistische mail stuurde

Een 29-jarige Arnhemmer moet van het Openbaar Ministerie (OM) een werkstraf van 40 uur krijgen voor het versturen van een discriminerend mailtje over sollicitant Jeffrey Koorndijk.

De 24-jarige Jeffrey werd vanwege zijn huidskleur niet aangenomen voor een stageplaats bij een Arnhems elektronicabedrijf. In januari dit jaar ontstond grote commotie nadat een interne mail van dat bedrijf in Jeffrey’s postvak terecht kwam. Woensdag moest de medewerker van het bedrijf zich verantwoorden voor de rechtbank in Arnhem wegens discriminatie.

Jeffrey had gereageerd op een stagevacature bij elektronicabedrijf Mike de Wilde en kreeg een mailtje terug met de tekst: “Heb nog even gekeken is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger). En op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers enz.” Dit mailtje kwam op Facebook en Twitter terecht en werd veelvuldig gedeeld.

Excuusmail

De sollicitant belde vervolgens het bedrijf om te laten weten dat niet de baas, maar hij de mail had ontvangen. Daarop kreeg hij een excuusmail van de werknemer in kwestie.

Verslaggever Pieter de Graag was woensdag aanwezig in de rechtszaal. Lees zijn Twitterverslag hieronder.