Maker dreigfilmpje opgepakt

Een Hagenaar die onlangs in een filmpje op internet dreigde met het doodschieten van “zionistische zombies” is afgelopen weekend opgepakt. Hij werd na een bezoek aan Istanbul gearresteerd in het vliegtuig na de landing op Schiphol en krijgt donderdag te horen of hij langer in voorarrest moet blijven, bevestigt zijn advocaat aan het ANP.

In het filmpje vergelijkt de man Joden met zombies. “En weet je wat je moet doen met zombies? Die moet je doden”, zegt hij. De man vuurt vervolgens meerdere kogels af. “Maar dat is niet genoeg”, zegt hij als hij naar zijn tweede wapen grijpt en nog eens twee kogels afvuurt. “Je moet ze dood maken.”

Volgens zijn advocaat gebruikte hij in het filmpje een gaspistool en een luchtdrukpistoool en is dat in Turkije niet verboden. Ze vraagt om vrijlating van haar cliënt, die een rijschool runt in Den Haag.

De Hagenaar maakte zijn filmpje in Turkije uit woede over het optreden van het Israëlische leger in de Gazastrook. Hij is volgens zijn advocaat boos, verdrietig en reageert impulsief op de beschieting van drie Palestijnse jongeren.