Jihadist krijgt inreisverbod voor gruwelfoto

De van oorsprong Iraakse jihadist uit Almere, van wie onlangs een foto circuleerde waarop hij poseerde met vijf afgehakte hoofden, mag 20 jaar ons land niet meer in. Dat staat in een brief van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). 

,,Het verblijfsrecht van betrokkene is beëindigd en hem is door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) een inreisverbod opgelegd voor de duur van 20 jaar. Als betrokkene toch terugkeert naar Nederland zal tevens het OM bezien of er aanknopingspunten zijn om hem bijvoorbeeld voor oorlogsmisdrijven te vervolgen”, schrijft de bewindsman. Opstelten heeft eerder aangegeven ”met afschuw kennis te hebben genomen van de foto”.

Onduidelijk is of de man de hoofden zelf heeft afgehakt en waar de foto is gemaakt. Eerder al werd hij op foto’s gezien met een afgehakt hoofd en gewapend naast een lijk. Volgens eerdere krantenberichten is de man naar Syrië afgereisd, nadat hij zo’n 10 jaar in Nederland had gewoond. Hij zou hier medicijnen tegen schizofrenie hebben gehad.

De originele foto blijft te gruwelijk om te publiceren.