Het water op met getraumatiseerde agenten

Een zeilwedstrijd voor agenten die het één en ander hebben meegemaakt in hun carrière. Donderdag was de tweede Lemsterakenrace op het IJsselmeer. De race wordt georganiseerd door de Stichting Waardering Erkenning Politie (WEP). Natuurlijk omdat het gewoon leuk is, maar vooral uit respect voor alles wat ze hebben gedaan.

Eén van die agenten is Jos Strijbosch. Hij heeft het niet het alleen lichamelijk zwaar te verduren gehad, maar ook psychisch. De dood van een collega, waar hij vlakbij stond, was één van de zwaarste momenten uit de 38-jarige loopbaan van Jos. Hij weet de datum nog precies: 2 februari 1985.

Ook hijzelf is wel eens gewond geraakt; hij is geschopt, gestoken en uitgescholden. Maar machteloos toezien hoe anderen sterven, dat is wat hem het meest heeft geraakt. Het heeft hem voor het leven getekend.

Psychisch gewond

En zo zijn er nog heel veel andere agenten, die ook lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt. En voor deze groep wordt de zeilrace georganiseerd.

Jos heeft nog wel een boodschap voor alle thuisblijvers: “Ga niet denken die man gek. Hij is niet gek, hij heeft iets ergs meegemaakt en daar heeft hij hulp bij nodig.” Volgens hem is neergeschoten worden natuurlijk vreselijk, maar een trauma is net zo erg.