Politiek

Ex-PvdA'ers gaan verder als Groep Kuzu/Öztürk

Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, die onlangs uit de PvdA-fractie werden gezet, gaan de komende tijd ideeën verzamelen. “Iedereen die voor verdraagzaamheid, tolerantie, acceptie en verbinding is”, kan die ideeën aandragen bij de Tweede Kamerleden via de mail. Dat heeft fractievoorzitter Kuzu van Groep Kuzu/Öztürk dinsdag gezegd.

Het tweetal noemt geen concrete standpunten, maar benadrukt dat ze op willen komen voor alle mensen in Nederland. “Of het Surinaamse Nederlanders zijn, Marokkaanse Nederlanders of Turkse Nederlanders, dat maakt ons niets uit”, aldus Kuzu. De twee zeggen te zullen staan voor iedereen die vindt dat Nederland verrechtst, verruwt en verhardt.

Vorige week donderdag kwam het tot een breuk tussen het tweetal en de PvdA-fractie. De twee waren het niet eens met het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Nadat ze uit de fractie waren gestapt, zeiden ze dat de partijtop hen monddood wilde maken.

“Men wil tornen aan onze geloofwaardigheid. De PvdA-top lijkt daarmee op een omgekeerde wasstraat. Je gaat er schoon in, je komt er besmeurd uit als je niet doet wat ze van je eisen”, aldus Kuzu. Volgens hem zijn er al heel veel vragen binnengekomen over hun nieuwe beweging. “Wij zullen samen met collega Öztürk de komende periode een nieuwe frisse wind laten waaien door deze Kamer”, kondigde hij aan.