Ebola-artsen en verplegers opgevangen op de Veluwe

Buitenlandse artsen en verpleegkundigen die in ebolagebieden werkten, worden tijdelijk opvangen op de Veluwe. De burgemeester van Nunspeet heeft hierover een brief gestuurd aan de inwoners van de gemeente.

Het gaat om opvang in een bestaande locatie van Artsen zonder Grenzen in het dorp Vierhouten, in  de gemeente Nunspeet. Nederlandse artsen die terugkeren uit ebolagebieden gaan gewoon naar huis, aldus een woordvoerster van AzG. “Hier gaat het om artsen en verpleegkundigen uit landen waar de medische zorg onvoldoende is of die op plekken wonen te ver van een ziekenhuis.” De medewerkers, telkens maximaal zes, verblijven er drie weken.

Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste artsen arriveren. AzG benadrukt dat de buitenlandse artsen in principe gezond zijn, maar dat er een kleine kans bestaat dat ze toch ziek worden. Ze zullen er niet aan huis gekluisterd zijn. “Ze mankeren niets, dus kunnen gewoon boodschappen doen of in de bossen wandelen. Wel moeten ze twee keer per dag hun temperatuur opmeten.”