Xi: Nederland is poort van Europa

Premier Mark Rutte heeft zondag de Chinese president Xi Jinping ontvangen op het Catshuis. Ze spraken over economie, handel en investeringen. Ook kwamen internationale relaties ter sprake, zoals de komende nucleaire top in Den Haag en de samenwerking in Mali. Xi zei Nederland te zien als ,,de poort van Europa”.

Na afloop van de bijeenkomst werd een aantal overeenkomsten ondertekend over samenwerking het gebied van zuivel en energie en over de oprichting van een gezamenlijk cultureel centrum.

Later op de ochtend is Xi te gast op een economisch forum in Noordwijk. Ook koning Willem-Alexander is daar aanwezig. Ook de Nederlandse en Chinese ministers van Buitenlandse Handel komen aan het woord. Vervolgens gaat het gezelschap naar kasteel de Keukenhof in Lisse. Xi krijgt daar uitleg over de Nederlandse kennis in de agri-tech sector. Het officieel programma wordt afgesloten met een lunch die het koningspaar aanbiedt. Het staatsbezoek is daarmee in feite voorbij, al heeft president Xi maandag nog een ontmoeting met de voorzitters van Eerste- en Tweede Kamer.