Sport

'Supporters' VAK410: Bij bekerfinale hoort vuurwerk

In een verklaring op de eigen website heeft Ajax-supportersgroep VAK 410 laten weten dat zij vinden dat bekerfinales en pyroshows inherent zijn aan elkaar. “Speelt Ajax de bekerfinale dan hoort daar vuurwerk bij. Op de tribune en op het veld.”

“VAK410 staat 100 procent achter het gebruik van vuurwerk, maar altijd op een sfeer verhogende wijze en nimmer om onze, dan wel andere spelers in gevaar te brengen.” Tijdens de bekerfinale in de Kuip afgelopen zondag was er tot tweemaal toe vuurwerk te bewonderen, direct na de aftrap en na de vroege goal van Ricardo van Rhijn. Dit leidde tot chaotische taferelen en vanwege de enorme rookontwikkeling was verder spelen onmogelijk. Na een paar minuten hervatte scheidsrechter Bas Nijhuis de wedstrijd weer. Het veld in de Kuip is op een aantal plekken kapot door het vuurwerk.

De ‘supporters’ zeggen wel spijt te hebben van het bijna raken van Ajax-keeper Kenneth Vermeer. “Wij betreuren dit ten zeerste. Het kan absoluut niet de bedoeling geweest zijn om vuurwerk op welke speler dan ook te gooien, dus ook niet op Kenneth Vermeer.”