45 betogers opgepakt bij ministerie van Defensie

Zo’n 45 betogers zijn dinsdagmiddag aangehouden bij een pro-Palestijnse demonstratie bij het ministerie van Defensie in het centrum van Den Haag. Enkele tientallen mensen gingen op de trambaan zitten. De politie liet ze even hun gang gaan, maar eiste na een tijdje dat ze zouden vertrekken. Dat deden ze niet en daarop werden ze weggehaald door agenten.

De demonstranten protesteren tegen het Israëlische ingrijpen in de Gazastrook en de Nederlandse banden met Israël. Ze roepen leuzen als ‘Free Palestine’, ‘Netanyahu moordenaar’ en ‘Timmermans, bloed aan je handen’.

De demonstratie was aangekondigd op de Facebookpagina ‘Burgerlijke Ongehoorzaamheid – Blokkeer het Ministerie van Defensie’. 159 mensen gaven daar aan te komen, maar in werkelijkheid waren dit er dus rond de 45.

Op 5 augustus was er een vergelijkbare demonstratie bij de Israëlische ambassade, een paar straten verderop. Ook toen gingen demonstranten op de rijbaan zitten en lieten ze zich zonder verzet arresteren. Uiteindelijk werden 39 mensen opgepakt. Zij kwamen nog dezelfde avond vrij. Dat protest was ook op Facebook aangekondigd. Toen gaven 388 mensen aan dat ze zouden komen, maar waren er enkele tientallen betogers.