Failliete herder kost Natuurmonumenten leden

Het dreigende faillissement van rondtrekkende schaapherder Chris Grinwis zorgt voor woede onder leden van Natuurmonumenten. Tientallen mensen hebben hun lidmaatschap opgezegd sinds dinsdag bekend werd dat Grinwis het hoofd niet meer boven water kan houden.

Volgens de herder ligt de schuld van zijn faillissement bij Natuurmonumenten. De herder laat zijn kudde onder andere in opdracht van deze organisatie grazen op de Veluwe. Natuurmonumenten heeft nu een nieuwe opdracht op de heide van het Hulhorsterzand gegeven aan herder Paul Aalbers, die bereid is voor minder geld te werken. Daarom moet Grinwis waarschijnlijk zijn 400 schapen volgende week naar de slacht brengen.

“Natuurmonumenten vindt het vreselijk naar dat herder Chris Grinwis failliet dreigt te gaan. Het is echter onterecht om dit in de schoenen te schuiven van Natuurmonumenten. Het gaat hier om een nieuwe opdracht waarbij Natuurmonumenten de heide van het Hulshorsterzand wil verbeteren en daarom laten begrazen door schapen”, laat de organisatie weten in een reactie. “Schaapherders hebben steeds meer moeite het hoofd boven water te houden. Mede doordat provincies de subsidies op rondtrekkende schaapskuddes stopzetten. Ook wij betreuren dat zeer.”

Volgens Grinwis begroten organisaties al Natuurmonumenten te weinig geld voor schapenbegrazing. Daarom staat vrijwel alle rondtrekkende herders het water aan de lippen. Vorig jaar hield Grinwis samen met twee collega-herders daarom de protesttocht Schapen Op Drift. Door met hun kuddes van Epe naar Arnhem te trekken probeerden zij aandacht te krijgen voor de nijpende financiële situatie.