7 jaar en tbs voor domineemoord

De 55-jarige dominee die vorig jaar september zijn partner, die eveneens dominee was, doodsloeg met een bijl is vrijdag veroordeeld tot zeven jaar en tbs. Dit is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De tbs is opgelegd omdat Frank J. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is door een ernstige depressie, zo stelde de rechter. De rechtbank oordeelde dat de man vooraf goed na heeft gedacht over zijn daad. Hij ging berekenend te werk en dacht daarbij enkel aan zichzelf.

Dit concludeerde de rechter naar aanleiding van de verklaring die de dominee twee weken geleden in de rechtbank aflegde. Hij zei toen dat hij zich had laten inspireren door gewelddadige films en series. Hij haalde daarbij een filmpje aan van een Canadese pornoacteur die zijn partner doodde. De Canadees had het lichaam van zijn partner in stukken gesneden en deels opgegeten. Die zaak deed vanwege deze gruwelijke details veel stof opwaaien. Het was niet het enige filmpje dat tot de verbeelding van de 55-jarige dominee sprak. Hij vond ook inspiratie in de bijlmoorden die in een aflevering van de Zweedse Wallanderserie gepleegd werden.

J. dacht dat hij in de cel rust zou vinden. Aanvankelijk overwoog hij zelfmoord, maar dat wilde hij zijn partner niet aandoen. Toen overwoog hij een aantal oude dames om het leven te brengen. Uiteindelijk besloot hij zijn partner Dick Piersma van het leven te beroven.

Nadat hij dit gedaan had ging hij in bebloede kleding naar het politiebureau. Hij liet de agenten een foto zien van Dick’s lichaam in een plas bloed. Hij had de foto genomen omdat hij bang was anders niet geloofd te worden.