Twee jongens opgepakt voor brand in oude molen

De politie heeft twee jongens uit Burum opgepakt voor de brand in de oude molen van het Friese dorp Burum. De twee zijn 12 en 14 jaar oud.

De jongens maakten deel uit van een groep jongeren die zondagavond vuurwerk afstaken in het dorp. Uit het buurtonderzoek en het verhoor van getuigen werd duidelijk dat deze twee jongens in ieder geval deel uit maakten van de groep en dat zij in de omgeving van de molen waren geweest. De politie sluit meer aanhoudingen dan ook niet uit.

De oude molen die zondagavond afbrandde in het Friese dorpje Burum, was een heel bijzondere. Dat zei locoburgemeester Jelle Boerema van de gemeente Kollumerland maandagochtend.,,Het was een van de oudste molens van Friesland en gezichtsbepalend voor Burum. Je zou kunnen zeggen dat de molen de skyline van Burum vormde. Toen de brandweer aankwam, kon die weinig meer uitrichten,” aldus Boerema, die zich ook naar Burum spoedde toen hij het nieuws hoorde. Volgens de politie wordt brandstichting niet uitgesloten. In de buurt werden gebruikte vuurpijlen aangetroffen. Door de hitte barstten enkele ramen van een kerk en raakten een camper en een bestelwagen die bij de molen stonden beschadigd. De molen werd niet echt meer gebruikt, maar was nog wel regelmatig in bedrijf voor bijvoorbeeld demonstraties. De molen Windlust, met een rieten kap, stamde uit 1787. Op de plek van deze molen was toen een andere afgebrand. De eigenaar van de molen, de stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwskruisland, is vast van plan een nieuwe molen te bouwen. ,,De verzekeringswaarde is ruim 1 miljoen euro, maar dat is inclusief btw, dus we hoeven ons niet rijk te rekenen,” aldus bestuurslid Jacqueline Brauwers. ,,Het is voor het dorp eeuwig zonde en voor Friesland eeuwig zonde. Binnen en buiten het dorp zijn mensen erg geschokt.”

Bron: ANP