Zwembranche komt met gedragscode personeel

De Nederlandse zwembranche presenteert woensdag een gedragscode voor zwembadmedewerkers. Het gaat om een protocol voor zwembaden waarop zowel medewerkers als ouders van kinderen een beroep kunnen doen.

Dat heeft het Nationaal Platform Zwembaden NRZ dinsdag bekendgemaakt. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt tijdens het tweedaagse Nationaal Zwembadcongres dat plaatsvindt in Duiven. De zwembranche kwam onder meer tot het initiatief door de zaak van de Bossche zwemschoolhouder Benno L. In de gedragscode staat onder meer dat zwembadmedewerkers de plicht hebben bezoekers te beschermen tegen machtsmisbruik, (seksuele) intimidatie en andere ongewenste omgangsvormen binnen het zwembad.

Ook is in de tekst opgenomen dat een-op-een-contact met kinderen altijd met ouders en leidinggevenden moet worden overlegd. Het is overigens aan zwembaden zelf of zij het personeel de gedragscode laten ondertekenen. Er bestaat wel een keurmerk voor zwembaden. Maar het naleven van het protocol is nog geen voorwaarde voor het krijgen van dat keurmerk.

Bron: ANP