Zaak tbs'er Doesburg onder de loep

De zaak van de tbs’er die vorige week in Doesburg de minderjarige dochter van zijn vriendin verkrachtte en aansluitend de hand aan zichzelf droeg, houdt de gemoederen op het ministerie van Veiligheid en Justitie nog hevig bezig.

“Deze zaak heeft uiteraard mijn bijzondere aandacht. Op dit moment wordt door politie en Openbaar Ministerie diepgaand feitenonderzoek verricht naar deze zaak. Daarbij wordt onder meer onderzocht of betrokkene zich in de afgelopen periode ook aan andere strafbare feiten heeft schuldig gemaakt, schrijft staatssecretaris Fred Teeven vrijdag aan de Tweede Kamer.

De man, die een zedenverleden heeft, werd in 2000 ter beschikking gesteld. Vanaf 2007 kreeg hij steeds meer vrijheden. In november 2010 bleek uit onderzoek dat het risico dat de man in de fout zou gaan, laag-gemiddeld was en werd de verpleging voorwaardelijk stopgezet. Het afgelopen jaar had hij wekelijks contact met de reclassering en deze legde maandelijks huisbezoeken bij hem af.

Doesburg doet nog niet mee aan een proef met informatieverstrekking aan burgemeesters over de komst van plegers van ernstige gewelds- en zedendelicten die uit detentie worden ontslagen of met verlof gaan; 88 andere gemeenten doen dat wel. De uitkomsten van de proef worden volgend jaar beoordeeld. Het systeem wordt dan misschien landelijk toegepast , aldus Teeven.

Bron: ANP