'Weigerambtenaar' op lange baan geschoven

Het tegengaan van ambtenaren die weigeren homoseksuelen te trouwen, lijkt niet langer tot problemen te leiden in de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV. Doordat de PVV gaat schrijven aan een tijdrovend initiatiefwetsvoorstel om weigerambtenaren te verbieden, wordt de kwestie op de lange baan geschoven.

Ook de SGP, nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, kan zich volgens ingewijden vinden in deze oplossing. De PVV kan met de keuze voor het eigen wetsvoorstel steun onthouden aan een motie van GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, die oproept om een einde te maken “aan het fenomeen van de weigerambtenaar”.

De weigerambtenaar was een potentiĆ«le bananenschil voor de samenwerking tussen de regeringspartijen VVD en CDA, gedoogpartij PVV en de SGP. Vorige week was er nog extra beraad over de kwestie nodig van de fractievoorzitters van VVD, CDA en SGP met PVV-leider Geert Wilders. Die had de anderen onaangenaam verrast met zijn aankondiging per wet weigerambtenaren tegen te willen gaan. Volgens ingewijden stonden de hoofdrolspelers even “met verhitte koppen tegenover elkaar”.