Vorig jaar 2e babylijkje gevonden in Randwijk

Er blijken vorig jaar kort na elkaar twee babylijkjes in plaats van een gevonden te zijn in de uiterwaarden bij Randwijk in Gelderland. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem donderdag gemeld.

Het meisje, dat in oktober 2010 is gevonden, is familie van de eerste baby die daar in september werd aangetroffen en waarover justitie de publiciteit zocht. Over de tweede dode baby maakten politie en justitie niets bekend, omdat er zo veel onduidelijk was en er daardoor te weinig concrete vragen waren om aan het publiek voor te leggen. Nu er veel onderzoeken, onder meer van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) klaar zijn, is dat moment er wel, aldus het OM.

De politie wil dat mensen die iets over de baby’s weten, de politie bellen. De eerste baby is Elisabeth genoemd voordat zij op 29 september 2010 werd begraven. Het tweede meisje kreeg de naam Eva mee. Zij is donderdag pas begraven. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de baby’s zusjes of nichtjes van elkaar zijn. Ze zijn niet te vroeg geboren. Het is onduidelijk of ze doodgeboren zijn of kort na de geboorte zijn gestorven. Over de moeder(s) van de baby’s, de doodsoorzaak en hoe lang ze begraven zijn geweest, weten politie en justitie nauwelijks iets. Het OM noemt de resultaten zeer onbevredigend.

Er is niet alleen onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak, identiteit en herkomst van de meisjes, maar ook naar de spullen die met hen waren begraven. Volgens justitie blijkt daaruit dat de kindjes waarschijnlijk een link hebben met Duitsland. Maar samenwerking met de Duitse politie leverde geen aanknopingspunten voor meer onderzoek op.

Weet u meer? Mail dan naar recherchezevenaar@gelderland-midden.politie.nl.