Veel regen en weinig zon in juli

Juli was extreem koud en nat. Aan alle kanten werd geklaagd over de regen en Nederlanders boekten massaal last-minutes om het vreselijke weer te ontvluchten.

Deze maand gaat volgens het KNMI de boeken in als de op vijf na natste juli in ruim honderd jaar. In Nederland is in deze maand uitzonderlijk veel regen gevallen en heeft de zon zich bijzonder weinig laten zien. Er viel gemiddeld 140 mm neerslag. Dat is twee keer zoveel als normaal. Daartegenover staat dat de zon slechts 160 uur heeft geschenen, zo’n 52 uur minder dan gewoonlijk.

De gemiddelde temperatuur in De Bilt, waar het KNMI zich bevindt, is uitgekomen op 15,9 graden. Normaal gesproken is het in juli gemiddeld 17,9 graden. Juli kende dit jaar geen enkele ‘zomerse’ dag. Volgens het KNMI is een dag ‘zomers’ als het 25 graden of warmer is.

Zondag 24 juli was een absoluut dieptepunt. Deze dag regende en waaide het vrijwel non-stop. De temperatuur kwam in een groot deel van Nederland niet boven de 14 graden uit. Dat is 9 graden kouder dan normaal gesproken op 24 juli.

Nu augustus begonnen is, zien de vooruitzichten er wat rooskleuriger uit. Volgens Piet Paulusma kan het komende week op sommige plaatsen zelfs 30 graden worden. Toch nog bijkleuren, barbecueën en aan het strand liggen dus!

Foto’s: Jannes Wiersema