Van Aartsen laakt ov-bezuinigingen

De bezuinigingen op het openbaar vervoer in en rondom de grote steden zijn veel te ingrijpend. Dat zeggen de burgemeesters Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Jozias van Aartsen (Den Haag) vrijdag in een interview met de Volkskrant.

“De enorme korting op het openbaar vervoer maakt me boos en verdrietig. Als je dat nou eens afzet tegen het economische belang van de Randstad.” zegt Van Aartsen. “We willen niet massaal en lang in de auto zitten en uitlaatgassen uitstoten. De forse bezuiniging is echt heel ernstig voor dit land. Anders dan de minister geloof ik niet dat het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag 120 miljoen euro goedkoper wordt door aanbestedingen.” Het kabinet wil het ov in de steden aanbesteden en wil bezuinigen op het vervoer. Dat leidde in het afgelopen jaar al tot meerdere acties van bonden en personeel van vervoerders.

In het interview gaan de burgemeesters verder in op de keuze voor een Metropoolregio. “Het biedt werkgelegenheid, huisvesting, goed onderwijs, cultuur. Daar moet je zijn wil je het in economisch of cultureel opzicht maken”, aldus Aboutaleb. Een fusie van de politiekorpsen is echter niet denkbaar. ,,Nee geen fusie, zegt Aboutaleb. “Maar een deel van de Rotterdamse regio kan soms beter door politie Haaglanden worden bediend dan door Rotterdam. Neem Hoek van Holland. We hebben daar een bureau en manschappen, maar bij een grote calamiteit ligt het voor de hand Den Haag om bijstand te vragen.”

Bron: ANP