'Spionage F16-piloot speculatie'

Het Openbaar Ministerie kan niet bewijzen dat de voormalige F16-piloot Chris V. zich schuldig heeft gemaakt aan spionage. “Die beschuldiging is louter gebaseerd op speculatie”, betoogt de advocaat van V., Geert-Jan Knoops woensdag.

De vroegere straaljagerpiloot staat terecht voor het in bezit hebben en proberen te verkopen van staatsgeheimen. Daarom eisten de aanklagers dinsdag al in het proces tegen vliegenier bij de rechtbank in Den Haag om V. tot 5 jaar gevangenisstraf te veroordelen. Onbegrijpelijk, volgens Knoops. “De stellingen van het OM zijn totaal niet onderbouwd.”

De verdachte heeft volgens het OM staatsgeheime informatie in bezit gehad, terwijl hij die niet meer voor zijn werk nodig had. Hij heeft die bovendien aan anderen verstrekt, doordat hij zijn computers heeft weggeven of uitgeleend. Verder probeerde de door schulden geplaagde piloot voor 500.000 euro geheime informatie te verkopen aan de militair attaché van de Russische ambassade in Den Haag, menen de officieren van justitie.

Bron: ANP