'Sloop 't Loon wellicht niet nodig'

Sloop van een deel van winkelcentrum ‘t Loon in Heerlen is niet nodig als alleen de grond onder de ingezakte pilaar is weggespoeld. Dan gaat het om een lokaal probleem dat ter plaatse hersteld kan worden. Dat zei Johan Galjaard van de Nederlandse Vereniging van Constructeurs maandag naar aanleiding van berichtgeving hierover in Cobouw.

Mogelijk is zand onder de kolom weggespoeld door een defecte riolering, aldus Galjaars. Mocht een groter oppervlak instabiel zijn, dan is sloop wel nodig. Volgens Galjaars blijkt uit foto’s dat de omringende acht kolommen de druk van de weggevallen kolom goed opvangen. Ze zakken niet mee weg. Het zou volgens hem kunnen dat de grond alleen onder die weggezakte kolom is weggespoeld. Een woordvoerder van de gemeente Heerlen zei in een reactie dat als eerste onderzocht is of de oorzaak in de bovenste laag van de ondergrond zat. Dat is niet zo, zei hij. “Het ligt dieper”.

De gemeente Heerlen laat vanaf woensdag tien winkels slopen in winkelcentrum t Loon. Dat heeft de gemeente maandag laten weten. Veertig andere winkelpanden blijven gespaard.

Bron: ANP