Skelet Michelle niet alleroudste

Het skelet dat vorig jaar september werd gevonden bij archeologische opgravingen in Swifterbant, blijkt toch niet het oudste skelet van Nederland te zijn. Dat zei een woordvoerster van de provincie Flevoland dinsdag.

Lange tijd werd gedacht dat het skelet van Michelle, vernoemd naar haar vinder, wel eens ouder kon zijn dan Trijntje uit Hardinxveld-Giessendam. Haar skelet dateert van rond 5500 voor Christus. Michelle blijkt na onderzoek ergens tussen 5484 en 4800 voor Christus te zijn overleden. Het skelet van Michelle was bij de vondst al nagenoeg vergaan en het kostte onderzoekers grote moeite om de leeftijd vast te stellen.

Uit de botten kon onvoldoende testmateriaal worden gehaald en meerdere pogingen mislukten. Door de leeftijd van stukjes houtskool rondom het skelet te bepalen en te kijken naar de omgeving waar Michelle is gevonden, kon toch een redelijk nauwkeurige schatting worden gemaakt. Daarbij zijn aanwijzingen gevonden dat Michelle uit een iets jongere cultuur komt dan Trijntje.

Bron: ANP