Sint eist haven en een mooie binnenstad

Een haven dicht bij het centrum en een mooie binnenstad. Aan die voorwaarden moet een gemeente voldoen die de nationale intocht van Sinterklaas wil binnenhalen. Het grootse evenement is jaarlijks live te volgen bij de publieke omroep.

Gemeenten die in aanmerking willen komen voor het nationale bezoek van de goedheilig man kunnen zich aanmelden bij de makers van het Sinterklaasjournaal, dat wordt uitgezonden door de publieke omroep NTR. Die maken ieder jaar in de lente een keuze uit ongeveer 15 tot 20 ge├»nteresseerde gemeenten op basis van zelf opgestelde criteria. Van alle inzenders was Dordrecht dit jaar de mooiste Sinterklaasstad met een historische haven en een pittoreske binnenstad. “De haven is een absolute voorwaarde. Voor de binnenstad hebben wij wel eens een uitzondering gemaakt”, meldt een woordvoerster van de NTR. “Een aantal jaren geleden kozen wij voor Almere, niet bepaald een stad met een ouderwetse uitstraling, maar de gemeente heeft dat toen opgelost met een mooie aankleding”, aldus de woordvoerster. Ook telt de ligging van een stad. “Als de Sint het ene jaar in Nijmegen is aangekomen, kiezen wij voor het volgende jaar niet voor Arnhem.”

De NTR zorgt voor de Sint, zijn pieten en Pakjesboot 12, en doet ook de televisieregistratie van het evenement. Het is aan de stad om de rest van de activiteiten te organiseren en de boel aan te kleden. Zo zijn muzikale acts een vast ingredi├źnt tijdens de intocht. Dordrecht trok een kwart miljoen euro uit voor de organisatie van de intocht. De Zuid-Hollandse gemeente verwacht dat het evenement zaterdag zon 60.000 mensen naar de stad trekt. Dat er ieder jaar weer gemeenten warmlopen om de organisatie van een dergelijk groot evenement op zich te nemen, is volgens de woordvoerster niet verwonderlijk. De intocht werkt volgens haar als een soort gratis reclame. “De stad is een uur en een kwartier lang achter elkaar op televisie.

Toch lijkt het aantal aanmeldingen de laatste jaren iets terug te lopen”, zegt de woordvoerster. “Dat heeft waarschijnlijk te maken met bezuinigingen waar veel steden mee kampen.” Sint komt zaterdagmiddag met zijn stoomboot rond half een aan in de Wolwevershaven. Daarna volgt een toer door de binnenstad die eindigt op het Scheffersplein. Op vier plekken in de stad staan grote televisieschermen waarop alles te volgen is.

Bron: ANP