PvdA: Jossef (9) niet uitzetten

De PvdA in Noord-Holland wil dat Provinciale Staten probeert uitzetting van de 9-jarige asielzoeker Jossef te voorkomen. Als signaal aan de landelijke politiek dient de fractie volgende week een motie in, zo maakte de PvdA maandag bekend.

De Statenfracties van D66 en CDA steunen het initiatief van de PvdA vooralsnog niet. Zij noemen het asielzoekersbeleid een landelijke zaak. Fractieleider Cees Loggen van de VVD wilde nog geen officiele reactie namens zijn partij geven, maar is persoonlijk voorstander van het bevriezen van alle procedures en een breed maatschappelijk debat over minderjarige asielzoekers. Daarna zou ,,stevige regelgeving tot stand moeten komen, die voor iedereen duidelijk is, aldus Loggen.

De 9-jarige Jossef uit Eritrea en zijn moeder verblijven in het asielzoekerscentrum in Alkmaar. De twee wonen sinds acht jaar in Nederland en mogen hier niet blijven, maar hoeven niet nog eens eerst te verhuizen naar de gezinslocatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers in Katwijk. Dat liet minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) zaterdag weten.

Bron: ANP