Premies zorgverzekeraars bekend

Zorgverzekeraars Agis, Zilveren Kruis Achmea, VGZ en Univé hebben dinsdag de premies voor 2012 bekendgemaakt. De basispremies van deze verzekeringen zijn allemaal 108,25 euro. Eerder al maakte Menzis de premies voor 2012 bekend. Daar gaat de basispremie naar 106,50 euro per maand.

De premies van de aanvullende zorgverzekeringen van Agis stijgen met gemiddeld 8,3 procent, die van Zilveren Kruis Achmea met gemiddeld 5,1 procent. Bij VGZ en Univé gaan de premies van de aanvullende verzekeringen met gemiddeld 6 procent omhoog, aldus een woordvoerder.

“Volgens de overheid zou de basispremie met gemiddeld 11 euro per jaar stijgen. Maar in de praktijk is dat 30 euro per jaar geworden”, vertelde dinsdag Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl. “De meeste mensen zullen denken: dat valt wel mee. Maar daarnaast gaat het verplichte eigen risico van 170 naar 220 euro per jaar. Het basispakket wordt uitgekleed en de dingen die uit het basispakket verdwijnen, komen deels in de aanvullende pakketten terecht. Die gaan met gemiddeld 10 procent omhoog. ”

“Dat heeft als gevolg dat mensen die weinig zorg consumeren, ervoor kiezen om een lichter of geen aanvullend pakket te kiezen”, aldus Hordijk. Mensen die wel grote aanvullende pakketten kiezen, halen hun geld er ook echt uit, denkt hij. “Met als gevolg dat de kosten voor de aanvullende verzekeringen volgend jaar weer fors hoger liggen”, voorspelt hij. Bron: ANP