Orka Morgan op weg naar Tenerife

Orka Morgan vertrekt dinsdag naar Loro Parque op Tenerife. Dat heeft het Dolfinarium in Harderwijk dinsdagmorgen vroeg laten weten.

De voorbereidingen zijn in volle gang om het ruim 1200 kilo wegende dier te vervoeren. Morgan reist in een hangmat, die in een container hangt. Er komt een hijskraan aan te pas om het enorme dier uit haar bassin te tillen en in de hangmat te plaatsen. De hangmat wordt in een speciaal gebouwde, half met water gevulde container gehangen, waarin Morgan de reis maakt. Er zijn voortdurend verzorgers en een dierenarts bij het dier in de container.

Per vrachtwagen wordt hij naar een vliegveld gebracht, waar een transporttoestel klaarstaat om het zeezoogdier te vervoeren. Ook op Tenerife zijn alle voorzieningen getroffen om Morgan zo snel mogelijk naar het orkapark te brengen. Volgens het Dolfinarium is Loro Parque het modernste zeezoogdierenpark ter wereld. Vijf soortgenoten wachten op Morgan, die 17 maanden geleden ernstig verzwakt uit de Waddenzee werd gevist. Volgens het Dolfinarium kan de orka zichzelf niet meer in het wild redden. Dierenbeschermers, verenigd in de Orka Coalitie, wilden dat het zoogdier terug zou keren naar mogelijke familieleden voor de kust van Noorwegen.

Bij het Dolfinarium zijn nog geen actievoerders gezien die de reis van de orka zouden willen tegenhouden. Wel staat er veel politie rondom het zeezoogdierenpark. In Harderwijk geldt een noodverordening.

Bron: ANP