Opnieuw rechtszaak om orka Morgan

De toekomst van orka Morgan is maandagmiddag voor de tweede maal inzet van een rechtszaak. Dolfinarium Harderwijk probeert de rechtbank in Amsterdam ervan te overtuigen dat de vrouwtjesorka zo snel mogelijk naar een dierenpark op het Canarische eiland Tenerife moet verhuizen.

Als het park de rechtszaak wint, zal Morgan enkele dagen later op transport gaan. Begin augustus bepaalde de rechtbank dat staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) meer onderzoek moest doen naar de beste verblijfplaats voor het zeezoogdier. Op 12 oktober kwam hij met een beter onderbouwd besluit. Het dolfinarium moet op grond van hetzelfde rechterlijke vonnis tot eind november wachten met de verhuizing, maar het park vraagt de rechter maandag ontheffing van die termijn.

De rechtbank behandelt tegelijkertijd het hoger beroep dat dierenactivisten, verenigd in de Orka Coalitie, hebben ingesteld tegen de verhuizing van Morgan naar het Loro Parque. De coalitie wil dat Morgan wordt uitgezet in de vrije natuur voor de kust van Noorwegen. Daar zouden verwanten van het dier rondzwemmen.

Morgan werd in juni vorig jaar verzwakt uit de Waddenzee gevist. Zij was toen 18 maanden oud. In Harderwijk kwam de orka weer op krachten.