OM: toezicht pedofiel Van der V. onmogelijk

 Het lukt niet om toezicht te houden op de veroordeelde pedofiel Sytze van der V. Reclassering Nederland heeft de zaak daarom dinsdagmiddag teruggestuurd naar het Openbaar Ministerie (OM). Dat zegt een woordvoerster van Reclassering Nederland.

Het OM wil alleen bevestigen dat er intern overleg is geweest over Van der V. Het gerechtshof moet nu bepalen wat de vervolgstappen zijn. Zo kunnen de voorwaarden voor het toezicht worden veranderd. Ook kan het OM eisen dat Van der V. het voorwaardelijke deel van zijn straf moet uitzitten. Dat gaat om 9 maanden. Uiteindelijk moet de rechter zich daarover uitspreken. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaf dinsdag in de Tweede Kamer aan dat het OM zo snel mogelijk vervangende hechtenis zal vorderen. Tot het zover is, zal actief worden gezocht naar Van der V. Als hij is gevonden, zal de reclassering extra toezicht houden om te voorkomen dat de man weer de fout in gaat. Tot nu toe is dit niet het geval geweest.

Van der V. werd in hoger beroep veroordeeld tot 2 jaar en 3 maanden onvoorwaardelijke celstraf, voor misbruik van jongens uit Eindhoven. In september 2009 zat zijn straf erop. Sinds een paar weken is het niet mogelijk toezicht op de veroordeelde pedofiel te houden. Hij weigert zijn adres door te geven, zegt Reclassering Nederland. Volgens Van der V. is het onzin dat hij zijn adres niet wil geven.

In een mail aan zijn contactpersoon schrijft de veroordeelde pedofiel dat hij zijn adres persoonlijk wel wil afgeven en stelt voor hem daar wekelijks of vaker te bezoeken. Van der V. wil het alleen persoonlijk geven, zodat zijn adres niet bij anderen terecht kan komen en kan uitlekken. Als het niet op zijn voorwaarden kan, zal Van der V. zijn adres niet afgeven, benadrukt hij in een mail aan Reclassering Nederland. Zelfs niet als de rechter beslist dat hij dat wel moet doen.

Bron: ANP