November breekt droogterecord

November was een vrij zachte, zonnige en vooral zeer droge maand. Gemiddeld viel er in Nederland 9 mm regen. Normaal ligt het gemiddelde in november op 82 mm.

Daarmee is deze maand de droogste november in ruim een eeuw. Het eerdere droogterecord stamde uit november 1920. Er viel toen gemiddeld 11 mm in Nederland.

De maand was niet alleen uitzonderlijk droog, maar ook uitzonderlijk zonnig. De zon liet zich gemiddeld 95 uur zien. Normaal ligt het aantal zonuren in november op 63. De Maastrichtenaren hebben deze maand het meest van de zon kunnen genieten, 125 uur maar liefst.

Nu november bijna voorbij is, is ook de meteorologische herfst ten einde. Donderdag begint voor de weerkundigen de winter. Volgens het KNMI was deze herfst erg droog, zacht en zonnig. Het was het op acht na warmste najaar in ruim een eeuw.

November mag dan een mooie maand geweest zijn, Piet Paulusma verwacht dat we ons op kunnen maken voor een koude decembermaand en een relatief koude winter. De kans op een witte kerst is dit jaar vrij groot, aldus de weerman. Hij houdt er zelfs rekening mee dat er eind december of begin januari geschaatst kan worden.