Nederlandse parachutiste verlamd

Een Nederlandse parachutiste is afgelopen zondag verlamd geraakt tijdens een parachutesprong in Florida. Sabine Gijzen (44) botste tijdens de vrije val op een andere parachutist en daardoor raakten vijf van haar nekwervels verbrijzeld.

Doordat zij direct verlamd raakte kon ze haar parachute niet zelf openen. Gelukkig had ze een veiligheidssysteem die de parachute op bepaalde hoogte automatisch opentrok. De Eindhovense is maandag geopereerd. Haar artsen hopen dat zij over een aantal jaar weer zal kunnen lopen.

Gijzen was naar Florida afgereisd om deel te nemen aan een trainingskamp als voorbereiding op een recordpoging. Volgend jaar gaan 500 parachutisten in Dubai een formatie vormen in de lucht en de Nederlandse wilde hieraan deelnemen.

Opmerkelijk genoeg is Sabine Gijzen een goede vriendin van de Belgische Els van Dooren. Zij kwam om het leven tijdens een parachutesprong, omdat haar parachute gesaboteerd was en niet open ging. Deze zaak staat bekend als de parachutemoord. De vrouw die de parachute saboteerde, Els Clottemans, deed dit uit jaloezie. Clottemans en Van Doren hadden beiden een relatie met dezelfde man, Marcel S. Gijzen heeft eveneens een relatie gehad met S. en was een belangrijke getuige in het proces tegen Clottemans.