Nederland dik in de mist

Grote delen van Nederland hangen al dagen in de mist. De lucht lijkt maar niet open te breken. Wat is mist en waarom houdt het maar aan?

Vijf vragen over mist aan het KNMI. Wat is mist? “Mist ontstaat als vochtige lucht afkoelt. Het zicht wordt beperkt door in de lucht zwevende waterdruppeltjes. Als het zicht minder dan 1000 meter is, spreken we van mist. Kun je minder dan 200 meter zien, dan noemen we dat dichte mist. Minder dan 50 meter is zeer dichte mist.”

Waarom houdt de mist nu zolang aan? “November is een bijzondere weermaand tot nu toe. Het weer wordt aanhoudend bepaald door hogedrukgebieden. Dit betekent dat het heel rustig weer is met bijna geen stromingen en ook nauwelijks wind. Mist verdwijnt door de zon en wind. Aan wind ontbreekt het en de zon heeft in november te weinig kracht om de mist op te lossen. Daardoor blijft de mist hangen.”

Is mist typerend voor november? “Vochtige en koude lucht horen bij de herfst en dus hoort het bij deze tijd van het jaar. Een ander herfstverschijnsel is storm, daar hebben we nu juist geen last van.”

Een beetje saai weer die mist. Of niet? “Het oogt misschien saai, maar voor het KNMI is het met mist altijd druk. We doen veel waarschuwingen de deur uit voor het weg- en vliegverkeer. Omdat mist heel plaatselijk kan zijn, meten we het zicht per provincie.”

Hoe lang blijven we nog in de mist hangen? “In ieder geval maandag en dinsdag nog. Het kan ook goed nog langer aanhouden, maar dat is onzeker. Voor wie de weg op moet, is het goed om de weersverwachting in de gaten te houden.”