Morgan verlaat Harderwijk

Orka Morgan is dinsdagmorgen om half 10 in een speciaal voor haar gebouwde container op een vrachtwagen vertrokken uit Harderwijk en kwam rond 11 uur aan op Schiphol. De 1100 kilo zware orka verbleef 17 maanden in het Dolfinarium, nadat ze vorig jaar zomer ernstig verzwakt en vermagerd uit de Waddenzee werd gevist.

Morgan wordt overgevlogen naar Loro Parque op Tenerife, waar nog vijf orka’s verblijven. “Het eerste deel van het transport is soepel, rustig en snel verlopen”, zei een woordvoerder van het Dolfinarium dinsdag. Om half 7 begonnen de voorbereidingen en een uur later hing Morgan in een hangmat in de container, die op een vrachtwagen stond. Verzorgers en een dierenarts blijven steeds bij het dier. “De verzorgers zijn erg tevreden. Volgens hen gaat het heel goed met Morgan”, aldus de woordvoerder. Ook orkadeskundigen en zeebiologen, die dinsdagmorgen in Harderwijk waren, denken dat de orka geen enkel teken van stress vertoont.

De verhuisoperatie van de orka is minutieus voorbereid, onder meer uit angst voor dierenactivisten die het transport zouden willen saboteren. Zo werd zelfs het Veluwemeer, waaraan het Dolfinarium grenst, bewaakt door politieboten. Ook het vervoer zelf staat onder zware politiebegeleiding. Voor Harderwijk geldt dinsdag een noodverordening. Er is echter geen enkele actievoerder gezien. Op Schiphol staat een transportvliegtuig klaar voor de orka. Het vliegtuig zal extreem langzaam opstijgen en boven het Spaanse eiland weer dalen om turbulentie en schokken zo veel mogelijk te voorkomen.