Ministerie bevestigt ontvoering Nederlander

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft zaterdagmiddag tegenover Hart van Nederland bevestigd dat in Mali een Nederlander is ontvoerd. Het gaat om een man, aldus een woordvoerder.

Het ministerie kon zaterdag verder niet op de kwestie ingaan. ,,In het belang van de betrokken mensen doen we in dit soort zaken nooit mededelingen” , aldus de zegsman.

Gewapende mannen ontvoerden vrijdag in het centrum van de Malinese stad Timboektoe drie toeristen, waaronder dus één Nederlander. Een Duitse toerist verzette zich tegen zijn ontvoering en werd gedood. De man zat gisteren met zijn vrouw en twee andere toeristen in een restaurant in de hoofdstad Timboektoe toen gewapende mannen, waarschijnlijk islamitische extremisten, de zaak binnenvielen. De vrouw van de ontvoerde Nederlander is ontkomen door zich in een tent te verstoppen. Dat meldt NRC Handelsblad. Waar de vrouw nu is en hoe het met haar gaat, is niet duidelijk.

Door de talrijke ontvoeringen zijn Mauritanië, Mali en Niger gevaarlijke gebieden voor toeristen. De verantwoordelijkheid voor de twee recente ontvoeringen is nog niet opgeëist, maar de meeste ontvoeringen worden toegeschreven aan de terreurbeweging al-Qaeda in de Islamitische Maghreb. Die organiseert vanuit bases in de woestijn in het noorden van Mali overvallen en ontvoeringen en houdt zich bezig met de handel in wapens en drugs.