Meer vrijwilligers bij de politie

Het aantal vrijwilligers bij de politie moet fors omhoog. Dat heeft Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie maandag gezegd bij de opening van het academisch jaar 2011-2012 van de Politieacademie in Apeldoorn.  

De minister wil dat in 2015 het aantal vrijwilligers 10 procent bedraagt ten opzichte van de operationele sterkte van 49.500 fte. Op dit moment zijn er nog ruim 1.400 executieve vrijwilligers plus zo’n 900 volontairs bij de politie. Dat is iets meer dan 4,5 procent ten opzichte van de sterkte. Het aantal vrijwilligers komt bovenop de operationele sterkte van 49.500 fte.

Het aantal vrijwilligers bij de politie is de afgelopen jaren gedaald. Volgens minister Opstelten zijn vrijwilligers bij de politie belangrijk voor de betrokkenheid van burgers bij de veiligheid op straat. Bovendien brengen zij een andere, frisse blik en ervaring mee waar de politie haar voordeel mee kan doen. Om meer vrijwilligers te vinden en te binden wil Opstelten samen met de Politieacademie kijken naar de duur van de opleiding voor politievrijwilligers. Verder wil Opstelten het werk van vrijwilliger interessanter maken door een bredere inzet binnen de politie.