'Mauro mag studievisum afwachten'

De voltallige CDA-fractie wil dat de jonge Angolees Mauro Manuel in Nederland de aanvraag van een studievisum mag afwachten. Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) moet wat het CDA betreft in die procedure snel een besluit nemen.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma heeft dat dinsdag gezegd na beraad van de CDA-fractie over de situatie van Mauro. “We geven hem nu het perspectief dat hij hier in Nederland de aanvraag kan afwachten. Dat is meer dan donderdag geboden kon worden.” De fractievoorzitter benadrukte dat alle 21 leden van zijn fractie eensgezind zijn. Van Haersma Buma verwacht voor deze oplossing ook steun van de rest van de Tweede Kamer. “De Kamer weet dat andere oplossingen niet konden en ook niet gevonden zullen worden.”

Hij erkende dat er wisselende signalen zijn of Mauro wel een studievisum wil aanvragen. “Hij studeert nu al. Deze kans kan hij aangrijpen.”

Binnen het CDA is de afgelopen dagen driftig gezocht naar een oplossing die Mauro in Nederland kan houden en tegelijk ook een einde maakt aan de verdeeldheid binnen de partij. Het grootste deel van de 21-koppige fractie steunt het besluit van partijgenoot en minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) dat Mauro geen recht heeft op een verblijfsvergunning en hoogstens een studievisum kan aanvragen. Maar de CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier vinden dat Mauro hoe dan ook in ons land moet blijven.

Door het gevonden compromis kan Mauro de aanvraag van een studievisum in Nederland afwachten en hoeft hij daarvoor niet naar zijn geboorteland. Minister Leers moet hiervoor nog wel toestemming geven. Vorige week wees hij een vergelijkbaar verzoek van GroenLinks en D66 nog af. Met de steun van het CDA is er een Kamermeerderheid en kan de bewindsman gedwongen worden.  Bron: ANP