'Lange reis voor orka Morgan geen probleem'

Orka Morgan, die een dezer dagen per vliegtuig vertrekt naar haar nieuwe verblijf op Tenerife, zal geen blijvende problemen ondervinden van het transport.

Het dier zal hooguit na aankomst in Loro Parque een beetje stijf zijn van het urenlange verblijf in een hangmat in een speciaal voor haar gebouwde transportcontainer, maar dat zal van korte duur zijn. Dat verwachten zeebiologen en dierpathologen van de universiteiten van Wageningen en Utrecht. “Er is heel veel ervaring met het transporteren van zoogdieren. Dierentuinen over de hele wereld wisselen beesten met elkaar uit. In dat kader vliegen ook dolfijnen regelmatig van de ene plek naar de andere. Het op zich bijzondere transport van een orka kan daarom nauwelijks een probleem zijn”, zegt een woordvoerder.

Een orka (Orcinus orca) is de grootste dolfijnensoort ter wereld. In de jaren 70 van de vorige eeuw ging het slecht met de orka omdat er veel op het dier werd gejaagd. Vissers hadden een hekel aan de killer whale omdat hij hun vangst opat en gevaarlijk zou zijn. Er zijn overigens geen gevallen bekend van orka’s in het wild die mensen zouden hebben aangevallen. In gevangenschap gebeurt dat wel een enkele keer.

Orkas zijn wel bekend als “de wolven onder de zeezoogdieren”, aldus de wetenschappelijke site orca-ocean.nl, aangezien ze zelfs zeeleeuwen en walrussen verorberen. Orka’s worden zelf niet bejaagd door andere dieren en op dit moment gaat het goed met de zwartwitte dieren. Wereldwijd leven 42 orka’s in 11 dierenparken, met name in de Verenigde Staten. In Loro Parque op Tenerife wachten Keto, Tekoa, Kohana, Skyla en Adan op de komst van Morgan. Dit in gevangenschap geboren vijftal (drie mannetjes, twee vrouwtjes) is net als Morgan nog jong. De groep zou in principe nog tientallen jaren samen kunnen leven, want orka’s kunnen heel oud worden.

De biologen verwachten dat Morgan zo comfortabel mogelijk naar Spanje reist. Een ding staat in elk geval vast: Morgan zal onderweg geen dutje doen. Orka’s slapen namelijk nooit echt. De dieren laten telkens een hersenhelft uitrusten. Anders zouden ze verdrinken, aangezien ze met longen adem moeten halen.

Bron: ANP